Bluesplassen

 • Sted

  Notodden

 • År

  2012-14

 • Prosjekt

  Plass og promenade til kulturhus

 • Byggherre

  Notodden kommune

 • Arkitekt

  Arkitektkontoret Børve og Borchsenius Askim/Lantto Arkitekter

 • Lysdesign

  Zenisk

 • Landskapsarkitekt

  Dronninga landskap

Bluesplassen

Byplan

Flere kulturinstitusjoner i byen er nå samlet under ett tak ved Bok og Blueshuset. Bygget er inspirert av industriarkitekturens funksjonelle oppbygging. Tre lystårn danner en markant profil og gjør bygget til et nytt landemerke.  Prosjektet tar utgangspunkt i Notoddens gatestruktur, og Storgata er forsterket som byens hovedakse. Med Bok & Blueshuset på den tidligere jernverkstomta er byen forlenget ned til Heddalsvatnet.

Nytt møter gammelt

Gamle betong- og metallrester fra industriperioden har blitt en del av prosjektets uttrykk og er nå viktige historiefortellere fra byens storhetstid. Nye betongdekker møter de gamle og slitte industrigulvene, og sammen gir de et røft preg til stedet. I sør er et utendørs amfi bygget i den tidligere dokka. Sammen med nye brygger og ramper, har det endelig blitt mulig å komme seg helt ned til vannet.

Nye byrom

Nye byrom rundt bygget gir nye kvaliteter til byen. Grønne flater og trelunder gir frodighet til plassene. I nord er det plantet keiseror, som med sine florlette løvkroner gir plassen et luftig preg. Yoshinokirsebær blir Bluesplassens attraksjon vår og høst. Tyrkerhaslene som stod her fra før, har blitt stelt og blitt forynget. Storgata markeres med en spisslønnlund. Ei furu, som sammen med furukledningen i gulv og fasader, knytter plassen og bygget symbolsk sammen med de furukledte åsene rundt. Grønne gressflater og røde bunndekkende planter bidrar med frodighet og friskhet til et ellers mineralpreget anlegg.