Bok og Blueshuset

 • Sted

  Notodden

 • År

  2012 - 2014

 • Prosjekt

  Kulturhus

 • Byggherre

  Notodden kommune

 • Arkitekt

  Børve og Borchsenius AS, Askim/Lantto Arkitekter AS, Zenisk AS

 • Landskapsarkitekt

  Dronninga Landskap

 • Pris

  1. premie i åpen internasjonal arkitektkonkurranse om utfomingen av Bok og Blueshuset 2010. Tildelt Byggeskikkprisen 2014 fra Notodden kommune. Tildelt Tettstedprisen 2014 fra Telemark Fylkeskommune.

Bok og Blueshuset

Byplan

Flere kulturinstitusjoner i byen er nå samlet under ett tak ved Bok og Blueshuset. Bygget er inspirert av industriarkitekturens funksjonelle oppbygging. Tre lystårn danner en markant profil og gjør bygget til et nytt landemerke. Prosjektet tar utgangspunkt i Notoddens gatestruktur, og Storgata er forsterket som byens hovedakse. Med Bok & Blueshuset på den tidligere jernverkstomta er byen forlenget ned til Heddalsvatnet.

Nytt møter gammelt

Gamle betong- og metallrester fra industriperioden har blitt en del av prosjektets uttrykk og er nå viktige historiefortellere fra byens storhetstid. Nye betongdekker møter de gamle og slitte industrigulvene, og sammen gir de et røft preg til stedet. I sør er et utendørs amfi bygget i den tidligere dokka. Sammen med nye brygger og ramper, har det endelig blitt mulig å komme seg helt ned til vannet.

Nye byrom

Nye byrom rundt bygget gir nye kvaliteter til byen. Grønne flater og trelunder gir frodighet til plassene, og blir en myk kontrast til byggets rene uttrykk. I nord er det plantet keiseror, som med sine florlette løvkroner gir plassen et luftig preg. Yoshinokirsebær blir Bluesplassens attraksjon vår og høst. Tyrkerhaslene som stod her fra før, har blitt stelt og blitt forynget. Storgata markeres med en spisslønnlund fra lokal frøkilde Sauherad. Ei furu, som sammen med furukledningen i gulv og fasader, knytter plassen og bygget symbolsk sammen med de furukledte åsene rundt. Grønne gressflater og røde bunndekkende planter bidrar med frodighet og friskhet til et ellers mineralpreget anlegg.