Hage på Bygdøy

 • Sted

  Bygdøy, Oslo

 • År

  2009

 • Prosjekt

  Rehabilitering av hage

 • Størrelse

  2,3 dekar

 • Landskapsarkitekt

  Dronninga landskap

Hage på Bygdøy

DE FIRE ELEMENTENE

Huset og den øvre delen av hagen, begge i nyklassisistisk stil, står oppført som bevaringsverdig på Riksantikvarens gule liste. All renovering er utført i tråd med bevaringsbestemmelsene. På den store tomta kunne det legges opp til en hage med spennende romdeling. De ulike hagerommene forbindes og oppleves via nye ganger og stier. Eiendommen gir følelsen av mye himmel og luft, og den spektakulære sjøutsikten fra ulike steder spiller hovedrollen.

AHA

Den klassiske, midtsymmetriske formen av en forenklet parterre ble bevart og strammet opp. Gress og skiferganger omgitt av en stramt klippet bøkehekk gir hagen en tydelig ramme, samtidig som utsikten iscenesettes. Hekken skjermer også for de nedenforliggende områdene. Sett fra hageinngangen ved huset blir dette til en optisk illusjon (en aha): sjøen ser ut til å ligge like nedenfor hagen, fordi man ikke ser strandsonen som ligger i mellom. På øststiden av huset, nærmest kjøkkenet, ligger kjøkkenhagen utformet som et moderne parterre med opphøyde stålkasser. Midtgangen er blitt til en i galvanisiert stål, kledd med blåregn.

VANNBORD, SKIFER OG APRIKOSER

En vannskulptur utført i hvit, slipt marmorbetong med terskler leder mot en ny terrasse i sør. Lyden av rennende vann forsterkes av de små vannfallen, og gir liv og friskhet til stedet. Vannet roer seg i et vannbord, som kan brukes som vinkjøler på hete sommerdager. Den solrike og luftige plassen er perfekt for å nyte de lyse, varme sommerkveldene. Lys oppdalskifer i store formater er gjennomgående steindekke i hagen.

Den opprinnelige vegetasjonen ble bevart:
to flotte gamle blåregn på husets sørfasade og et stort aprikostre har fått tilbake sin opprinnelige plassering. Ny beplatning består av et rikt utvalg av bærbusker, frukttrær, stauder og roser.