Bankplassen

  • Sted

    Kvadraturen, Oslo

  • År

    2015 -2016

  • Prosjekt

    Byplass, rehabilitering og ny bruk

  • Størrelse

    3 dekar

  • Byggherre

    Norges bank

  • Lysdesign

    ZENISK

  • Landskapsarkitekt

    Dronninga landskap

  • Vernestatus

    Bygg rundt plassen har vernestatus

  • Foto

    Camilla Jensen, Stefan Maasens og Long Nguyen

  • TEK 10 og UU

    Plassen er Universelt utformet

  • Pris

    Norsk Lyspris 2016 for beste utendørsprosjekt

Bankplassen

Norge banks 200-års jubileum 2016

Plassen ble renovert til 200-års jubileet i 2016. Plassens overordnede grep er beholdt, mens små strategiske, funksjonelle og estetiske grep sørger for forbedring.

Renovering

Nye benker i treverk sørger for økt komfort og plass til langt flere mennesker på alle sidene av plassen. De tidligere granittkledte betongkantene er erstattet med benker og massive granittelementer, som gir komfort og åpner plassen rundt bassenget. Den sentrale fontenen er pusset opp og bassenget er senket i flukt med bassengterrassen. Plassens grønne karakter er forsterket ved pleiing av de 12 sølvlønnene, bredere plantefelt rundt Samtidskunstmuseet, en ny rekke med blomstrende, små trær på plassen og blomstrende stauder for bier og sommerfugler rundt trærne. Den opprinnelige trerekka langs plassens nordre fasade er gjenetablert i form av seks oppstammede sommersyriner.  Trapper opp til de grønne feltene gjør gressplenen tilgjengelig for opphold under sølvlønnenes majestetiske trekroner.

En historisk plass med skreddersydd drakt

Bankplassen ble i sin tid tegnet som en del av Norges bank på 1980-tallet. Hvert eneste element inngår i et større system av akser og linjer, og elementene er sirlig skreddersydd med kostbare detaljer. Dette er en av grunnene til at alle originale elementer er gjenbrukt, og ødelagte elementer er erstattet med nye av samme opprinnelse.

Lysprisen 2016

Armaturene fra 1980-tallet ble restaurert og beholdt, mens lysoptikken ble modernisert slik at plassen ble tilført mer lys. Det ble laget nye, skreddersydde master, og lyset ble fordelt bedre ut på hele plassen.

Konkurransen

Vi vant konkurransen i 2015 over de andre konkurrentene, som oppsiktsvekkende nok hadde hogd alle de 12 flotte sølvlønnene, som er de eneste store trærne inni Kvadraturen. Bare dét er verdt en pris! Vi måtte bruke mye energi for å overtale byggherren om ikke å kaste skreddersydd, norsk granitt fra 80-tallet i en kvalitet som det ikke er mulig å gjøre i dag av kostnadsmessige årsaker. Vi måtte kjempe for at landskapsarkitekturen er et estetisk fag, og at den vakre steinen er et kunsthåndverk.

Restaurering av den nære historie

Bankplassen er interessant for å vise at det går an å restaurere og renovere en byplass, som bare er 30 år gammel. Da Bankplassen stod ferdig i 1987 var den regnet som den aller fineste og mest påkostede, og representerte noe nytt i hovedstaden. Selv om designet er umoderne i 2017, så var det et poeng for oss å respektere tidsånden fra 1980-tallet, samtidig som vi fikk reparert og gjorde plassen mye bedre, både teknisk og estetisk.